Faktaa otsonista

Nykyään huoli otsonikerroksen ohentumisesta, johtuen ilman saastumisesta ja päästöistä, kasvaa ympäri maailmaa. Kemikaalit kuten kloori ja bromi tekevät aukkoja otsonikerrokseen ja tätä ilmiötä kutsutaan monesti “otsoniaukoksi”. Näiden vuoksi suuret määrät ultraviolettisäteilyä yltää maanpinnalle, joka vuorostaan voi aiheuttaa muun muassa ihosyöpää ja harmaakaihia ihmisillä sekä eläimillä.

Säteily hidastaa myös esimerkiksi kasviplanktonin kasvua ja biologit pelkäävät, että niiden väheneminen vähentää myös muiden eläinten populaatiota. Ultraviolettisäteily on tutkimuksien mukaan muuttanut muun muassa kalojen ja rapujen lisääntymistä, kun ne ovat altistuneet suurille otsonimäärille.

CFC on kemikaali, jota on viimesten 50 vuoden aikana ylikäytetty isoissa teollisuusmaissa, ja se on suuri syy otsonikerroksen tuhoutumiseen. Tätä kemikaalia esiintyy lähinnä vanhoissa jääkaapeissa.

Kun CFC pääsee ylimpään atmosfääriin ja kohtaa ultraviolettisäteilyn, tapahtuu aineen hajoaminen. Tämä sisältää klooria ja kloori reagoi otsonin happiatomien kanssa. Tuloksena otsonimolekyylin tuhoutuminen. Otsonin tuhoamiseen tarvitaan ainoastaan hyvin pieniä määriä klooria. Yksi kloorimolekyyli voi tuhota jopa 100 000 otsonimolekyyliä.

Erityisesti Antarktiksen yläpuolella oleva otsonikerros on muuttunut ilmansaasteista 1980-luvun jälkeen. Tämän maapallon osan matala lämpötila nopeuttaa CFC:n muodostumista klooriksi. Keväällä ja kesällä prosessi on nopeimmillaan, kun aurinko paistaa suurimman osan päivästä. Peräti 65% otsonikerroksesta on paikoittain tuhoutunut Antarktiksen yläpuolella, jota yleensä virheellisesti kutsutaan nimityksellä “otsoniaukko”. Muissa paikoissa otsonikerros on heikentynyt noin 20 prosentilla.

Otsonikerros

“Otsoniaukko” Antarktiksen yläpuolella, jonka ilmansaasteet ovat aiheuttaneet 1980-luvulta alkaen.

Noin 90 prosenttia atmosfäärissä esiintyvästä CFC:stä on kotoisin teollisuusmaista pohjoisella maapallon puoliskolla, mukaan lukien USA ja Eurooppa. Nämä maanosat kieltivät CFC käytön 1996 ja CFC määrät vähenevät jatkuvasti. Tutkijat arvioivat, että CFC-pitoisuudet tulevat palautumaan normaaleiksi vasta 50 vuoden jälkeen. Kun nämä pitoisuudet ovat takaisin normaaleilla tasoilla, voi otsonikerros korjautua.

Osta otsonaattori Ozoneairilta

Poista pahat hajut kaikista tiloista jollain meidän tehokkaista malleistamme. Löydä juuri tarpeisiisi sopiva malli.