Lisää otsonista

Otsoni (O3) on epäorgaaninen molekyyli, joka muodostuu kolmesta happiatomista. Se on vaaleansininen kaasu ja aiheuttaa pistävän voimakkaan, klooria muistuttavan hajun. Hajun voi tunnistaa jo 0.001 ppm pitoisuuksissa. Otsoni on epästabiili verrattuna happikaasuun, joten se luovuttaa helposti yhden happiatomin ympäristössä olevien aineiden molekyyleille ja on tämän vuoksi hyvä hapetin.

Otsonin muoto määriteltiin jo vuonna 1865. Molekyyli osoittautui kuitenkin myöhemmin kaarevaksi muodoltaan.

Normaaleissa olosuhteissa otsoni on vaaleansininen kaasu, joka kondensoituu kylmemmissä lämpötiloissa tummansiniseksi nesteeksi, sitten violetiksi ja lopulta mustaksi.

Otsoni voi reagoida eksplosiivisesti nopeissa lämpövaihteluissa ylöspäin tai kiehumispisteen saavuttaessaan. Otsonia käytetään siksi vain pienissä pitoisuuksissa esimerkiksi ilmanpuhdistajissa.

Otsoni molekyyli

Kemialliset ominaisuudet

Molekyylikaava: O3
Moolimassa: 47,998 g/mol
Ulkomuoto: väritön / sinertävä kaasu
Haju: Pistävä, voimakas. Klooria muistuttava
Tiheys: 2,144 g/dm3
Sulamispiste: -192,5 celsius
Kiehumispiste: -111,9 celsius

 

Otsonin nimitys
Otsoni on nimityksistä kaikista tunnetuin ja käytetyin. Sen alkuperä tulee kreikan sanasta ozein (ὄζειν) “haju”, joka viittaa otsonin voimakkaaseen hajuun.

Historia
Vuonna 1785 Hollantilainen kemisti Martinus van Marum teki kokeita sähköisillä kipinöillä veden päällä. Silloin hän huomasi epätavallisen hajun, joka muodostui näistä sähköisistä reaktioista. Hän ei tällöin tajunnut kehittäneensä otsonia.

Puoli vuosisataa myöhemmin Christian Friedrich Schönbein huomasi saman, voimakkaan hajun ja osasi yhdistää sen ukonilman jälkeiseen hajuun. Vuonna 1839 hän onnistui eristämään kaasun ja nimitti sen otsoniksi, kreikkalaisen ozein-sanan mukaan.

Tämän vuoksi Schönbeiniä pidetään yleisesti otsonin löytäjänä. Otsonin kemiallinen molekyylikaava päätettiin vasta vuonna 1865 Jacques-Louis Soretin toimesta ja sen hyväksyi Schönbein 1867.

Osta otsonaattori Ozoneairilta

Poista pahat hajut kaikista tiloista jollain Ozoneairin tehokkaista malleista. Löydä tarpeisiisi sopiva malli oheisen linkin takaa.