Otsonikerros & Faktaa otsonista

Otsonikerros – ja huoli sen ohentumisesta ilman saastumisesta ja päästöistä johtuen, kasvaa ympäri maailmaa. Kemikaalit, kuten kloori ja bromi, tekevät aukkoja otsonikerrokseen. Tätä ilmiötä kutsutaan monesti “otsoniaukoksi”. Näiden vuoksi suuret määrät ultraviolettisäteilyä yltää maanpinnalle, joka vuorostaan voi aiheuttaa muun muassa ihosyöpää ja harmaakaihia ihmisillä sekä eläimillä.

Säteily hidastaa myös esimerkiksi kasviplanktonin kasvua ja biologit pelkäävät, että niiden väheneminen vähentää myös muiden eläinten populaatiota. Ultraviolettisäteily on tutkimuksien mukaan muuttanut muiden muassa kalojen ja rapujen lisääntymistä, kun ne ovat altistuneet suurille otsonimäärille.

CFC – kemikaali, jota on viimeisten 50 vuoden aikana ylikäytetty isoissa teollisuusmaissa, on suuri syy otsonikerroksen tuhoutumiseen. Tätä kemikaalia esiintyy lähinnä vanhoissa jääkaapeissa.

Kun CFC pääsee ylimpään atmosfääriin ja kohtaa ultraviolettisäteilyn, tapahtuu aineen hajoaminen. Tämä sisältää klooria ja kloori reagoi otsonin happiatomien kanssa. Tuloksena otsonimolekyylin tuhoutuminen. Otsonin tuhoamiseen tarvitaan ainoastaan hyvin pieniä määriä klooria. Yksi kloorimolekyyli voi tuhota jopa 100 000 otsonimolekyyliä.

Erityisesti Antarktiksen yläpuolella oleva otsonikerros on muuttunut ilmansaasteiden vuoksi 1980-luvun jälkeen. Tämän maapallon osan matala lämpötila nopeuttaa CFC:n muodostumista klooriksi. Keväällä ja kesällä prosessi on nopeimmillaan, kun aurinko paistaa suurimman osan päivästä. Peräti 65% otsonikerroksesta on paikoittain tuhoutunut Antarktiksen yläpuolella, jota yleensä virheellisesti kutsutaan nimityksellä “otsoniaukko”. Muissa paikoissa otsonikerros on heikentynyt noin 20 prosentilla

Otsonikerros

“Otsoniaukko” Antarktiksen yläpuolella, jonka ilmansaasteet ovat aiheuttaneet 1980-luvulta alkaen.

Noin 90 prosenttia atmosfäärissä esiintyvästä CFC:stä on kotoisin teollisuusmaista pohjoisella maapallon puoliskolla, mukaan lukien USA ja Eurooppa. Nämä maanosat kielsivät CFC:n käytön vuonna 1996, jonka vuoksi CFC-määrät vähenevät jatkuvasti. Tutkijat arvioivat, että CFC-pitoisuudet tulevat palautumaan normaaleiksi vasta noin 50 vuoden jälkeen. Kun nämä pitoisuudet ovat takaisin normaaleilla tasoilla, voi otsonikerros jälleen korjautua.

Osta otsonaattori Ozoneairilta

Poista pahat hajut kaikista tiloista jollain Ozoneairin tehokkaista malleista. Löydä tarpeisiisi juuri sopiva malli.